Allergieën - Rhinicur

Allergieën

Boosdoeners, symptomen, diagnose en behandeling

Wat kunnen we doen als onschadelijke stoffen ons lichaam schaden?

Bij allergielijders reageert het immuunsysteem overgevoelig op bepaalde, op zich onschadelijke substanties. De boosdoeners zijn daarbij heel uiteenlopende lichaamsvreemde stoffen, zoals bijvoorbeeld voedingsmiddelen of dierenhaar. Afhankelijk van hoe het lichaam met deze zogenoemde allergenen in aanraking komt, wordt een onderscheid gemaakt tussen inhalatieallergie, voedselallergie en contactallergie.

Ontelbaar veel mensen lijden in meer of mindere mate aan allergische reacties. Alleen in Duitsland al lijden rond de 25 tot 30 miljoen mensen aan een of andere allergie. Hooikoorts is de vaakst voorkomende vorm van allergie, waarbij het organisme afwerend reageert op (planten-)pollen.

Allergische reacties uiten zich in verschillende symptomen zoals een niesprikkel of rode ogen. In bijzonder ernstige gevallen kan het contact met allergenen zelfs levensbedreigend worden, bijvoorbeeld als een allergielijder een anafylactische shock krijgt.

Oorzaken van allergieën

Insgesamt sind dem Deutschen Allergie- und Asthmabund e.V. mehr als 20 000 allergieauslösende Stoffe bekannt. Die Bandbreite an Allergenen ist riesig: Pollen, Gräser, Tierhaare, Medikamente, Kosmetika, Duftstoffe und Lebensmittel wie Äpfel oder Nüsse sind nur wenige Beispiele von vielen.In het totaal zijn bij de Duitse Allergie- en Astmafederatie meer dan 20.000 allergene stoffen bekend. Het scala aan allergenen is gigantisch: pollen, gras, dierenhaar, medicijnen, cosmetica, parfums en voedingsmiddelen zoals appels of noten om er maar een paar te noemen.

Een allergie ontstaat als het immuunsysteem op zich ongevaarlijke stoffen als problematisch ziet en daarop te hevig reageert en antilichamen aanmaakt. In de geneeskunde wordt dit proces allergische sensibilisatie genoemd. Wanneer het lichaam daarna opnieuw in aanraking komt met de stof, ontstaat een allergische reactie – hetzij op de betreffende plaats hetzij op vele plaatsen op het lichaam.

Bij kruisallergieën reageert het lichaam bovendien op stoffen die lijken op de stoffen waarvoor het lichaam antilichamen heeft aangemaakt. Een voorbeeld: Vaak reageren hooikoortspatiënten ook op de ingrediënten van bepaalde fruitsoorten, kruiden of noten.

Allergieën zijn wereldwijd in opmars. Maar het is nog steeds niet bekend waarom ze überhaupt ontstaan. Naast erfelijke factoren wordt aangenomen dat ook de toenemende milieuvervuiling en een overdreven netheid in de kinderjaren een rol spelen.

Symptomen van een allergie

Een allergische reactie kan zich manifesteren in een hele reeks erg uiteenlopende klachten. Typische allergiesymptomen zijn:

niesprikkel, lopende of jeukende neus
gezwollen neusslijmvlies
hoesten
tranende of brandende ogen
bindvliesontsteking (conjunctivitis)
ademnood door gezwollen slijmvliezen
maagdarmklachten zoals diarree, winderigheid, verstopping of opgeblazen gevoel
eczeem op de huid
jeukprikkel en droge huid
gezwollen en rode slijmvliezen
In erge gevallen kan een allergische reactie astma uitlokken of tot een anafylactische shock, een levensbedreigend hart- en vaatfalen, leiden. Dat gebeurt bijvoorbeeld na toediening van bepaalde medicijnen en bij insectenallergieën.

Diagnose van allergieën door allergietests

Typische allergiesymptomen treden ook bij vele andere ziekten op. Een zelfdiagnose is bijgevolg niet gemakkelijk, en het is dan ook ten zeerste aan te raden een medische diagnose te laten stellen door een dermatoloog of een allergoloog. Er bestaan verschillende tests om allergenen te identificeren:

  1. Bloedtests in het labo
  2. Huidtests met allergeenextracten
  3. Inhalatietests met allergeenextracten
  4. Eliminatiediëten bij mogelijke voedselallergieën
  5. In-vitro-tests, dus bloedtests, en priktests worden bijzonder vaak gebruikt. Hierbij brengt de arts
    testoplossingen meestal aan op de onderarm om na te gaan waarop het lichaam overgevoelig reageert.

Behandeling van allergie

De eenvoudigste manier om de belasting door allergische reacties te beperken, is blootstelling aan bekende allergenen helemaal te vermijden. Terwijl dat bij voedingsmiddelen nog haalbaar is, is dat bij pollen of dierenhaar moeilijk tot onmogelijk.

Voor de symptomatische behandeling zijn er geneesmiddelen zoals antihistaminica en cortisonepreparaten (glucocorticoïden) verkrijgbaar in de apotheek. Die kunnen die echter bijwerkingen hebben. Bij pollen- en huisstofallergie helpen natuurlijke middelen en medische hulpmiddelen zoals neusdouches of neuszalf om de symptomen te verlichten.

Bij bepaalde allergieën kan door een specifieke immunotherapie (ook hyposensibilisatie, desensibilisatie of allergievaccinatie) een duurzame verbetering worden bereikt. Daarbij wordt in vastgelegde intervallen een steeds grotere dosis allergeenpreparaten toegediend aan allergiepatiënten om het immuunsysteem geleidelijk aan de allergenen te gewennen.
Hooikoorts

Geen enkele andere allergie is zo wijdverspreid onder de Duitse bevolking als hooikoorts. Dat is echter nog geen reden om bij de pakken te blijven zitten, want de behandelingsmogelijkheden worden steeds beter.

Lees verder >

Allergie bij kinderen

Steeds vaak worden ook bij kinderen allergieën vastgesteld. Er bestaan tips die de ouders al voor de geboorte en ook tijdens het zogen kunnen volgen om te vermijden dat de aandoening erger wordt.

Lees verder >