Schimmelallergie - Rhinicur

Schimmelallergie

Oorzaken, symptomen en behandeling

Sporen liggen overal op de loer: wanneer schimmel een allergische reactie uitlokt

Bij een schimmelallergie reageert het menselijke immuunsysteem te hevig op sporen en schimmelfracties. De microscopisch kleine schimmelsporen zijn bijna overal aanwezig, in woonruimtes, maar ook in de vrije natuur en ze hangen bijna altijd in de lucht. Het is voor allergielijders dan ook zo goed als onmogelijk om contact met deze allergenen te vermijden.

Omdat schimmels bijna alomtegenwoordig zijn, kunnen ook de kenmerkende allergiesymptomen het hele jaar door optreden: allergielijders hebben af te rekenen met een loopneus, hoesten of zelfs astma wanneer de sporen in de lucht hangen, en allergische maagdarmklachten wanneer voedingsmiddelen door schimmel zijn aangetast.

Oorzaken van schimmelallergie

Bij schimmels gaat het om microscopisch kleine organismen met draadvormige structuren en sporen die zich v.b. via de lucht verspreiden. Deze sporen, de voortplantingscellen van de schimmels, zijn verantwoordelijk voor de allergische reacties. Zoals dat bij allergieën doorgaans het geval is, gaat het ook bij schimmelallergie om een verstoorde regulerende functie en een daaruit voortvloeiende al te hevige afweerreactie van het immuunsysteem.

Schimmelsporen zijn praktisch overal te vinden: Binnen ontstaan ze in slecht geventileerde of vochtige ruimten, bijvoorbeeld in badkamers, slaapkamers, keukens of kelders. Typische bronnen voor schimmelvorming in woonruimtes zijn:

 1. vochtige muren
 2. matrassen en beklede meubelen
 3. houten betimmering
 4. tegelmuren
 5. vochtige plaatsen achter behang
 6. luchtbevochtigers
 7. potgrond van potplanten
 8. Een hoge luchtvochtigheid en warme temperaturen tussen 20 en 25 °C werken daarenboven schimmelvorming in de hand.

Maar ook buiten, in tuinen of serres, of onder bomen, zijn massaal sporen aanwezig. Bijzonder hoge concentraties zijn te vinden op composthopen, bijeen gehoopte bladeren, stapels brandhout en onder loof. Vooral in de zomer- en herfstmaanden neemt de concentratie schimmelsporen in de natuur zo erg toe dat allergielijders het zwaar te verduren hebben.

Schimmelallergie: seizoensgebonden of het hele jaar door
Aangezien er verschillende schimmelgeslachten bestaan waarvan de sporen allergische reacties uitlokken, kan het zijn dat de symptomen ofwel enkel seizoensgebonden ofwel het hele jaar door optreden. Een seizoensgebonden schimmelallergie is vaak te wijten aan de volgende geslachten:

 1. Cladosporium
 2. Helminthosporium
 3. Alternaria

Een schimmelallergie die het hele jaar door huis houdt, is vaak te wijten aan een intolerantie voor een van de volgende schimmelgeslachten:

 1. Aspergillus
 2. Chaetomium
 3. Penicillium (penseelschimmel)
 4. Aureobasidium
 5. Mucor (hoofdschimmel)

Symptomen van schimmelallergie

Schimmelsporen worden overwegend via de ademhaling opgenomen. Daardoor komen de symptomen meestal tot uiting in de luchtwegen. Maar een schimmelallergie kan zich ook manifesteren aan de ogen.

Als vervallen voedingsmiddelen worden gegeten waarop zich al schimmel heeft gevormd, doen zich maagdarmklachten voor. Op de huid kunnen zich bovendien eczemen vormen of ze kan beginnen jeuken.

Mogelijke symptomen:

 1. hoesten
 2. snotteren of niesprikkel
 3. jeukende, rode of tranende ogen
 4. jeukende huid of eczemen
 5. misselijkheid of braken
 6. buikpijn, winderigheid of diarree

Diagnose van een schimmelallergie

Door de verscheidenheid aan schimmelallergenen is het stellen van de diagnose een echte uitdaging. Het feit dat de typische symptomen weinig verschillen van die bij bepaalde pollenallergieën en dat het pollen vaak op het zelfde moment optreedt, maakt de diagnose nog moeilijker. Het afnemen van een bijzonder uitvoerige medische voorgeschiedenis (anamnese) is dus een belangrijk element bij de diagnose.

Om uitsluitsel te krijgen over de allergie, worden verschillende testmethoden gebruikt, bijvoorbeeld een huidtest (priktest), een provocatietest of een bloedtest (RAST – radio-allergo-sorbent-test).

Behandeling van een schimmelallergie

Een allergie wordt gewoonlijk op verschillende niveaus behandeld. Eerst moet het contact met het allergeen zo veel mogelijk beperkt worden. Met een allergeen dat in verschillende concentraties bijna overal voorhanden is, is dat moeilijk. Wat wel concreet mogelijk is, is het beperken van bronnen van schimmels thuis en op het werk. Daarvoor moet bijvoorbeeld voldoende ventilatie worden voorzien en moet intensief werken in de tuin worden vermeden.

Daarnaast kan een neusspoeling de sporen uit de neus spoelen en de neusslijmvliezen reinigen. Wanneer een neusspoelzout zonder additieven wordt gebruikt, kan de neus ook regelmatig en gedurende langere tijd worden gespoeld en zo worden vrijgemaakt van schimmelsporen.

Antiallergica bestrijden enkel de symptomen
Eens de allergie is uitgebroken, kunnen antiallergica zoals bijvoorbeeld antihistaminica helpen om de klachten onder controle te krijgen. Ze bestrijden echter alleen de symptomen en zorgen niet voor genezing of langdurig beterschap. Bovendien zijn er ook bijwerkingen mogelijk.

In sommige gevallen kan de allergie worden onderdrukt door een hyposensibilisatie, ook bekend als immunotherapie. Hierbij wordt de allergielijder steeds opnieuw bewust in contact gebracht met het allergeen, bijvoorbeeld via een onderhuidse injectie. De behandeling duurt meerdere jaren, de allergeendosis wordt bij elke behandeling verhoogd. Zo kan het lichaam geleidelijk wennen aan de allergie-uitlokkende stof.

Schimmel voorkomen

Schimmelsporen uit de weg gaan, grenst aan het onmogelijke, aangezien ze zo frequent voorkomen zowel binnen als buiten. Toch kunnen bepaalde maatregelen worden genomen om te voorkomen dat er hoge concentraties sporen ontstaan. Vooral een juist gedrag in het dagelijkse leven kan allergische reacties voorkomen.

 1. Ventileer woon- en kantoorruimtes vaak om een te hoge luchtvochtigheid te vermijden (zowel kort en intensief (stootventilatie) als tweezijdig (tocht creëren – dwarsventilatie)). De optimale luchtvochtigheid voor binnenruimtes ligt tussen 40 en 60 percent.
 2. Laat geen keukenafval liggen en maak alle afvalbakjes regelmatig leeg.
 3. Bewaar fruit en groenten in de koelkast en eet voedingsmiddelen zo vers mogelijk.
 4. Vervang de potaarde van planten zodra schimmel wordt vastgesteld.
 5. Laat vochtige muren in uw huis of flat door een vakman saneren.
 6. Laat beschimmelde wanden en vochtvlekken achter kasten, tegels en houten panelen door een vakman verwijderen.Allergieën

Ongeveer een op drie volwassenen in Duitsland lijdt onder een allergie. Geen wonder dat allergie intussen al een volksziekte wordt genoemd. Ontdek wat helpt als ook u onder een allergie te lijden heeft.

Lees verder >

Allergie bij kinderen

Het aantal kinderen dat aan allergie lijdt neemt wereldwijd toe. Ontdek hier vanwaar allergieën bij kinderen komen, waaraan u ze kunt herkennen en hoe u ze kunt voorkomen.

Lees verder >