Zwanger en verkouden - Rhinicur

Zwanger en verkouden

Hoe u zichzelf en uw ongeboren kind beschermt?

Zwanger en verkouden

Wanneer een vrouw zwanger is, neemt haar immuunsysteem naast haar eigen bescherming nog een belangrijke taak op zich: de bescherming van de ongeboren baby. Voor de toekomstige mama betekent dat vaak dat ze vaker ziek wordt dan gewoonlijk. De reden hiervoor is simpel: Het immuunsysteem is volop bezig het ontkiemende leven te beschermen, en wordt daardoor helemaal in beslag genomen. Daarom is het voor virussen of bacteriën gemakkelijker om door de beschermende barrière van het lichaam te breken.

Vooral koppels die in verwachting zijn van hun eerste kindje maken zich snel zorgen om hun ongeboren kind wanneer de mama in spe continu verkouden of zelfs grieperig is. Maar maakt u zich geen zorgen. Ongeacht hoe slecht een zwangere zich voelt als ze verkouden is, haar baby is veilig beschermd tegen het virus. Hoge koorts, aanhoudend hoesten en tekenen van een echte griep zijn echter een gegronde reden om uit veiligheid een arts te raadplegen.

Een verkoudheid tijdens de zwangerschap behandelen

Ook door een simpele verkoudheid kan men zich miserabel voelen, want symptomen zoals

 1. keelpijn
 2. hoesten
 3. een lopende neus of
 4. hoofdpijn

kunnen een echte kwelling zijn. Bij zwangere vrouwen komt daar nog bij dat ze veel geneesmiddelen en verkoudheidsmiddeltjes die ze voordien zonder bezwaar konden innemen, nu geen optie meer zijn omwille van hun zwangerschap. Dat is in het bijzonder het geval in de eerste drie maanden van de zwangerschap.

Bij een verkoudheid nemen veel patiënten paracetamol of ibuprofen. Dat verlicht keel-, hoofd- en gewrichtspijn en werkt koortswerend. Zolang u niet met uw huisarts heeft gesproken, geldt daarom: handen af. Dat geldt eveneens voor de zogezegd lichtere geneesmiddelen. Informeer uw arts over uw zwangerschap en over de zwangerschapsduur, en volg zijn vakkundige raad.

In principe moeten zwangere vrouwen proberen geneesmiddelen links te laten liggen en in de plaats daarvan de verkoudheid uitzieken en hun lichaam de nodige rust gunnen. Een verkoudheid geneest in de meeste gevallen ook zonder medische behandeling. Veel slapen, voldoende drinken en uw toevlucht nemen tot beproefde huismiddeltjes.

Het gevaar van secundaire infecties

Bij een virale verkoudheid hebben andere verwekkers, bijvoorbeeld bacteriën, het gemakkelijker om het lichaam binnen te dringen en daar schade aan te richten. In een dergelijk geval spreken artsen van een secundaire of superinfectie.

Tijdens de zwangerschap kunt u zich het best zo goed mogelijk beschermen tegen een verkoudheid. Daarbij is het handig te weten dat ziekteverwekkers in de meeste gevallen via kleine speekseldruppeltjes worden overgedragen, die bij het spreken, hoesten of niezen in de lucht terechtkomen (druppelinfectie). In andere gevallen komen ze via gecontamineerde oppervlakken, bijvoorbeeld deurkrukken of leuningen, op de handen terecht en van de handen op het gezicht (contactinfectie). Zwangere vrouwen doen er goed aan de volgende tips ter harte te nemen om het besmettingsrisico te beperken.

 1. Blijf uit de buurt van mensen die al een verkoudheid of griep hebben
 2. Mijd grote mensenmassa’s
 3. Geef geen hand ter begroeting
 4. Hecht veel belang aan hygiëne. Was meermaals per dag uw handen, bijvoorbeeld na een bezoek aan het toilet, wanneer u net bent thuis gekomen en vóór u aan het eten begint
 5. Gooi gebruikte zakdoekjes meteen weg
 6. Gebruik geen bestek of glazen van mensen die grieperig of verkouden zijn
 7. Ventileer zo vaak mogelijk uw woonruimtes (stootventilatie), ook in de winter

Een griep tijdens de zwangerschap behandelen

Wanneer zwangere vrouwen griep krijgen, is dat nog geen reden voor de ouders in spe om zich zorgen te maken. Ook in dat geval levert het immuunsysteem van de mama uitstekend werk en beschermt het het groeiende kind tegen de virussen. Toch kan een mama in spe het door griep zwaar te verduren krijgen, bijvoorbeeld door

 1. koorts
 2. hoofdpijn
 3. koude rillingen
 4. uitputting
 5. gebrek aan eetlust

Bij een bijkomende bacteriële infectie kunnen antibiotica nodig zijn. Er bestaan antibiotica die volkomen veilig zijn voor zwangere vrouwen en baby’s. Andere zijn dat dan weer niet. Daarom is het belangrijk dat u uw huisarts op de hoogte brengt van uw zwangerschap en van hoe ver die al gevorderd is.

Wanneer moeten zwangere vrouwen naar de dokter gaan?

Hun gezondheid en de gezondheid van hun baby zijn nu bijzonder belangrijk. Daarom geldt: Als u zich onzeker voelt en niet weet wat er scheelt en of het uw kind kan schaden, ga dan liever een keertje te veel dan te weinig naar de dokter. Ook in de volgende gevallen kunnen zwangere vrouwen beter een arts raadplegen:

 1. Wanneer de mama in spe verkouden is en koorts heeft of wanneer de thermometer meerdere dagen op rij een temperatuur van hoger dan 39 °C aangeeft
 2. Bij een zware en aanhoudende hoest

In beide gevallen bestaat het risico op vroegtijdige weeën en vroeggeboorte.

Huismiddeltjes en natuurlijke medische hulpmiddelen tijdens de zwangerschap

Vele huismiddeltjes verlichten verkoudheidsklachten op volledig natuurlijke wijze en zonder bijwerkingen. Ook natuurlijke medische hulpmiddelen kunnen de klachten verlichten. Zwangere vrouwen wordt dan ook aangeraden zich hierover diepgaand te informeren en ook eens nieuwe dingen te proberen.

Stoominhalatie maakt een verstopte neus vrij. Maak de inhalatiemix met zachte additieven zoals zeezout, kamille (etherische olie) of venkel (als thee) om het lichaam zoveel mogelijk te ontzien. Ook zonder additieven werkt het inademen van warme waterdamp kalmerend voor geïrriteerde luchtwegen, dus die kunnen ook gewoon worden weggelaten. Zwangere vrouwen kunnen in ieder geval beter geen salie, tijm, kamfer, lavendel, eucalyptus en munt toevoegen.
Een aftreksel uit honing, citroen en warm water helpt tegen keelpijn en hoesten.
Natuurlijke medische hulpmiddelen op basis van zout, zoals van Emsan, kunnen worden gebruikt bij verschillende verkoudheidssymptomen om de klachten te verlichten.
Speciale keelpastilles, zoals Emsan® Bad Emser Pastilles zonder menthol, zijn ook geschikt voor zwangere en zogende vrouwen.

Een verkoudheid voorkomen

De beste behandeling tegen een verkoudheid is in eerste instantie gewoon helemaal niet ziek worden. Wie zijn immuunsysteem sterkt, verlaagt tegelijkertijd het risico van een griepinfectie. De volgende punten zijn dan ook niet alleen voor zwangere vrouwen van belang:

 1. Alles staat of valt met een gezonde voeding. Veel vers fruit en verse groenten, naast volkorenproducten horen dagelijks op het menu te staan
 2. Voldoende drinken sterkt het immuunsysteem. Voor zwangere vrouwen is water, vruchten- en kruidenthee en schorle (vruchtensap met spuitwater) geschikt. Drankjes met cafeïne en suiker daarentegen kunnen beter vermeden worden
 3. Regelmatige rustpauzes verlagen de stress en zwengelen het immuunsysteem aan
 4. Sporten stimuleert de bloedsomloop en is zo bevorderlijk voor de gezondheid
 5. Stop met roken. Tabak is schadelijk voor het ongeboren kind én voor uw immuunsysteem
 6. Een multivitaminepreparaat voor zwangere vrouwen kan helpen tegen een vitaminetekort. Bespreek dit vooraf met uw arts. In de regel volstaat een evenwichtige voeding om alle belangrijke vitamines op te nemen

U geeft borstvoeding en bent verkouden?

Het is geen probleem om uw kind borstvoeding te geven wanneer u verkouden bent of griep heeft. Deze ziektes worden in de regel niet aan de baby doorgegeven. Meer nog, borstvoeding kan zelfs helpen om het kind immuun te maken voor die specifieke ziekteverwekkers. Geneesmiddelen kunnen tijdens de zwangerschap en de borstvoeding beter worden vermeden waar mogelijk. Het is beter om de symptomen op natuurlijke wijze te bestrijden en zich veel rust te gunnen.
Verkoudheid

Een griepinfectie slaat bij volwassenen in de regel meermaals per jaar toe. Welke symptomen zo’n griepinfectie aankondigt, waaraan u ze kunt herkennen en hoe een verkoudheid gewoonlijk verloopt, leest u allemaal hier.

Lees verder >

Verkoudheid bj kinderen

Omdat hun immuunsysteem nog niet volledig ontwikkeld is, zijn kinderen bijzonder gevoelig voor verkoudheden. Vooral bij zuigelingen wordt een griepinfectie al gauw een ware beproeving. We leggen uit wat kan helpen.

Lees verder >