Keelpijn - Rhinicur

Keelpijn, pijn bij het slikken, heesheid

Oorzaken, symptomen en behandeling van keelklachten

Wanneer de bovenste luchtwegen ontstoken zijn

U heeft een schrapend of brandend gevoel in de keel, uw keelholte ziet rood, slikken en praten doen pijn: keelpijn is onaangenaam – maar jammer genoeg allerminst zeldzaam. Tot wel drie keer per jaar heeft een volwassene af te rekenen met keelpijn, slikproblemen en heesheid. Bij kinderen is het immuunsysteem nog aan het leren, daarom hebben zij hier nog vaker mee te kampen. De schuldige voor de pijn zijn lokale ontstekingsreacties in de bovenste luchtwegen. Die kunnen zich voordoen aan de keelholte (faryngitis), de amandelen (tonsillitis) of het strottenhoofd respectievelijk de stemband (laryngitis). Hierdoor zwellen de slijmvliezen in de keel en keelholte op en ontstaan er rode plekjes en keelpijn. Af en toe begeeft de stem het, vaak doet slikken pijn.

Oorzaken van keelpijn

Het nare schrapende of brandende gevoel in de keel is geen ziekte op zich, maar een symptoom dat bij verschillende ziektes optreedt. De oorzaken van keelpijn en slikproblemen zijn divers. Ze kunnen biologisch, maar ook mechanisch van aard zijn. Wie met keelpijn en slikproblemen naar de arts gaat, krijgt in de regel de diagnose van een griepinfectie. Want in meer dan 90 percent van de gevallen is keelpijn te wijten aan banale verkoudheidsverwekkers en is bijgevolg vrij onschuldig. De boosdoeners die voor de pijn zorgen, zijn in die gevallen virussen, bijvoorbeeld rhinovirussen.

Keelpijn kan ook andere oorzaken hebben.

In zeldzame gevallen is keelpijn echter te wijten aan andere factoren, en sommige daarvan zijn ook van dien aard dat een bezoek aan de arts geboden is. Echte griep (influenza), allergieën, prikkels van buitenaf, bijvoorbeeld chemicaliën, rook, droge lucht acute keelontsteking (faryngitis) acute amandelontsteking (angina tonsillaris, tonsillitis) ontsteking op het strottenhoofd (laryngitis), bof, roodvonk, mazelen, ziekte van Pfeiffer (mononucleose), difterie refluxaandoening van de slokdarm. Ook een overbelasting van de stem kan tot keelpijn leiden. Dan zijn de keel en stem spreekwoordelijk moe. Vooral werknemers die voor hun beroep vaak en lang praten, bijvoorbeeld moderators, maar ook professionele zangers kennen het probleem.

Verloop en duur van keelpijn

Na hoeveel dagen keelpijn afneemt, hoe ze evolueert en welke verdere symptomen ermee samenhangen, hangt af van welke ziekte eraan ten grondslag ligt. Als de klachten het symptoom van een verkoudheid of griep zijn, duren die meestal vijf tot zeven dagen. De keelpijn kondigt zich aan door een geïrriteerde, droge keel en slikproblemen. Daarna volgt pijn die na enkele dagen haar hoogtepunt bereikt en daarna langzaam weer afneemt. Na zeven dagen is de pijn vaak verdwenen, in sommige gevallen kan een onprettig jeukend gevoel nog wel langer aanhouden.

Keelpijn behandelen

Keelpijn verdwijnt vanzelf, van zodra de ziekte die aan de basis van de keelpijn ligt, behandeld wordt of afneemt. Indien een verkoudheid in het spel is, m.a.w. als de pijn dus viraal is, neemt keelpijn ook zonder verder toedoen weer af. Los van de verwekkers kan het zinvol zijn om de klachten op zich te verlichten, want ze kunnen zeer pijnlijk zijn. Dit kan u tegen keelpijn doen: Huismiddeltjes zoals gorgeloplossingen, inhalaties, een warme halsomslag of warme thee werken op natuurlijke wijze en lokaal op de ontstoken plaatsen. Bij de drogisterij en in de betere voedingszaken zijn medische hulpmiddelen zoals bijvoorbeeld zuigpastilles verkrijgbaar. Deze verlichten 100 % natuurlijk de pijn en zijn ook bevorderlijk voor de genezing. Veel van die producten zijn ook geschikt voor zwangere en zogende vrouwen. In de apotheek vindt u ook koortswerende en pijnstillende geneesmiddelen. Die bevatten niet zelden naast pijnstillers ook lokale anesthetica en antiseptica die volgens medische richtlijnen niet aan te bevelen zijn.

Wanneer kunt u het best een arts raadplegen?

Meestal volstaan huismiddeltjes, medische hulpmiddelen en veel rust om u snel weer op de been te helpen. In de volgende gevallen kan u toch beter een arts raadplegen:

  1. Indien de pijn in de keel bijzonder erg is (aan beide kanten of aan 1 kant)
  2. Indien slikken erg pijnlijk is
  3. Indien de amandelen opgezwollen, rood en bedekt met witte stipjes zijn
  4. Indien de lymfklieren duidelijk opgezwollen zijn
  5. Indien u naast keelpijn ook buikpijn heeft en zich misselijk voelt
  6. In het geval van hoge koorts
  7. Indien de symptomen hevig en zeer plotseling opduiken
  8. Indien u zich erg slecht voeltNeusverkoudheid

Wanneer een griepinfectie zich heeft ingenesteld, is een neusverkoudheid in de regel niet veraf. Bij de meeste patiënten met een verkoudheid is er sprake van rinitis. Daarbij gaat het om een ontsteking van de neusslijmvliezen.

Lees verder >

Verkoudheid

In het vochtig koude herfst- en winterweer hebben verkoudheidsvirussen vrij spel. Keelpijn is dan meestal de voorloper van een griepinfectie. Ontdek wat de symptomen van een verkoudheid zijn en hoe u er zich tegen kan beschermen.

Lees verder >