top of page
Wat is een huisstofallergie?

De naam is misleidend, want de oorzaak voor de allergiesymptomen waaronder zo veel mensen lijden, is niet stof in het huis. Het zijn eerder de uitwerpselen van huisstofmijten die zich in het stof bevinden die voor rode en jeukende ogen en een aanhoudende niesprikkel zorgen. Daarom wordt deze allergie ook wel huisstofmijtallergie genoemd. 

De huisstofmijtallergie is naast hooikoorts een van de vaakst voorkomende allergieën. In tegenstelling tot pollenallergie, is huisstofmijtallergie een allergie waar je het hele jaar door last van hebt.

Waardoor ontstaat een huisstofallergie?

De boosdoener leeft als het ware in je eigen bed: Huisstofallergie wordt veroorzaakt door microscopisch kleine spinachtigen die in elk huis in groten getale voorkomen en zich bijzonder goed voelen op warme plekken zoals dekens. Het immuunsysteem van allergielijders reageert veel te hevig op de uitwerpselen van de mijten, die uitdrogen, ontbinden en zich onder het huisstof mengen. Daarenboven houden huisstofmijten geen gevaar in voor de mens. 

Wat zijn huisstofmijten?

Huisstofmijten zijn piepklein, met het blote oog zijn ze niet waar te nemen. De onschuldige diertjes voeden zich met menselijke en dierlijke huidschilfers en haar en voelen zich het beste in vochtige warme ruimtes. Hun uitwerpselen nestelen zich voornamelijk in stoffen, dus in matrassen, dekens, tapijten, beklede meubelen, knuffelbeesten of gordijnen.

Hoe herkent u een huisstofallergie?

Omdat de symptomen van een mijtallergie nauwelijks te onderscheiden zijn van die van een verkoudheid, duurt het vaak lang vooraleer de allergie wordt vastgesteld. Mogelijke allergiesymptomen zijn:

​

  • rode, jeukende en tranende ogen

  • niesprikkel

  • loopneus

  • hoesten

  • keelpijn

  • jeukende keelholte

  • hoofdpijn

  • gezwollen en rode huid

  • ademnood

Wanneer treden de symptomen het vaakst op?

De concentratie mijten is het hoogst in de nazomer en in de herfst. Ook in de winter, wanneer door de droge lucht binnen vele mijten sterven, is de belasting groot. Want wanneer de lijfjes en uitwerpselen van de mijten ontbinden, komen in groten getale allergenen vrij. 's Nachts en 's morgens, na een hele nacht woelen in bed waardoor de allergenen opdwarrelen, hebben allergielijders het het zwaarst te verduren. 

Hoe wordt een huisstofallergie behandeld?

Bij allergieën geldt in het algemeen: Vermijd voor de behandeling blootstelling aan allergenen Als je het bewuste allergeen zo veel mogelijk uit de weg gaat of vermijdt, verminder je ook de symptomen. Dit is niet alleen een belangrijke bouwsteen van de behandeling maar is ook profylactisch.

Neusdouches en neussprays zijn natuurlijke middelen die helpen

Medische hulpmiddelen en geneesmiddelen zoals antihistaminica of glucocorticoïdenoplossingen bestrijden de acute symptomen, maar niet de oorzaak. In de plaats daarvan kan ook een natuurlijke reiniging van de luchtwegen helpen, bijvoorbeeld met een neusdouche. Bij het gebruik van een neusspray of neusdruppels moeten allergielijder erop letten dat ze geen decongestiva (producten tegen een verstopte neus) kopen, want het slijmvlies kan er na verloop van tijd aan gewend raken en er kan verslaving ontstaan. Dat is niet het geval bij neusdouches minerale zouten, zoals de producten van Rhinicur. Ze mogen ook gedurende een langere periode worden gebruikt.

Neusdouches en neussprays zijn natuurlijke middelen die helpen

Als de belasting door de allergie te hoog is, kan een hyposensibilisatie helpen, om het kwaad bij de wortel aan te pakken. Bij de behandeling, ook wel immunotherapie genoemd, wordt het lichaam langzaam aan de allergene stof gewend doordat ze in regelmatig intervallen en in steeds grotere dosissen door de arts wordt toegediend – in de vorm van druppels of injecties. De behandeling vraagt geduld: een hyposensibilisatie kan meerdere jaren duren. Daartegenover staat wel dat ze de oorzaak van de allergie aanpakt, en niet alleen de symptomen verlicht. Bij een succesvolle behandeling leert het immuunsysteem om niet meer te hevig te reageren op het allergeen.

bottom of page