top of page
Rhinicur® mineraalzout
Het is de werking die telt!

Diep onder de aarde ontspringt de minerale warmwaterbron waaruit het natuurlijke bronzout wordt gewonnen. Het is rijk aan hydrogeencarbonaat-ionen en bevat met zijn meer dan 20 minerale stoffen en spoorelementen belangrijke stoffen die de slijmvliezen functioneel ondersteunen en de lokale afweerkrachten sterken. Door het hoge gehalte aan hydrogeencarbonaat-ionen werkt het zout als buffer voor zure ontstekingsreacties en maakt het taai neusvocht los. Het ontzwelt de slijmvliezen en versnelt de afvoer van slijm en aanslag. De luchtwegen worden opnieuw vrijer.

Het ene zout is het andere niet!
Van extractie tot product

De Rhinicur® mineraalzoutmix is een mix van verschillende mineraalzouten die speciaal is afgestemd op de behoeften van het neusslijmvlies. Net zoals het natuurlijke neusvocht bij gezonde mensen houdt de opgeloste en op het slijmvlies aangebrachte mineraalzoutoplossing het neusslijmvlies vochtig, houdt de natuurlijke reinigingsmechanismen actief en spoelt aanslag weg. Door zijn speciale samenstelling wordt het bijzonder goed verdragen en kan het ook langdurig of bij chronische aandoeningen op lange termijn worden gebruikt. De oplossing is geïnspireerd op gezond neusvocht. In een hoogwaardig meng-, pers- en maalproces worden de mineraalzouten (natuurlijk bronzout, natriumchloride, natriumhydrogeencarbonaat en kaliumsulfaat) gemengd tot een fijnkorrelig, niet-klonterend product. Daardoor hoeven, in tegenstelling tot andere in de handel verkrijgbare zouten, helemaal geen antiklontermiddelen of andere additieven die schadelijk kunnen zijn voor het slijmvlies, te worden gebruikt. Zo wordt een buitengewone productzuiverheid en -veiligheid gegarandeerd.

content-unternehmen-qualitaet-herstellung.jpg
11674.jpg
Isotoon, hypertoon, hypotoon - wat is het verschil?

Isotoon, hypertoon, hypotoon - deze technische termen beschrijven de eigenschappen van verschillende geconcentreerde oplossingen, die belangrijk zijn bij het kiezen van geschikte neusspoelingen of neussprays. 

Om de belangrijkste verschillen te begrijpen is een korte uitleg over toniciteit nodig. 

De toniciteit van een oplossing meet de concentratie van zouten en mineralen in vergelijking met de concentratie die in het menselijk lichaam wordt aangetroffen. 

Osmose is passief transport van watermoleculen door een semi-permeabele membraan heen, van de kant met de laagste concentratie aan opgeloste stoffen naar de kant met de hoogste concentratie.

​

​

Oplossing (1).png
HYPERTOON

De term "hypertoon" betekent letterlijk "met verhoogde druk". Er is dus sprake van een hypertone oplossing wanneer de zoutoplossing meer osmotisch actieve deeltjes bevatten dan het neusslijmvlies. Als een dergelijke zoutoplossing in de neus wordt gebracht, gebeurt het volgende:  water lekt uit de cellen van het neusslijmvlies. Het neusslijmvlies zwelt op.

​

Toepassing:

Hypertonische zoutoplossingen worden bijvoorbeeld gebruikt in neussprays wanneer het slijmvlies gezwollen is en de neus verstopt  

De term "isotoon" betekent "met gelijke spanning". Isotone neusspoelingen bevatten hetzelfde aantal osmotisch werkzame deeltjes per volume als het neusslijmvlies.

Dit betekent dat er geen verhoogde uitwisseling van water plaatsvindt tussen de cel en de spoeloplossing. De toepassing is zeer irritatiearm voor de slijmvliezen. Nasale spoeling wordt daarom als zeer aangenaam ervaren.

​

Toepassing:

  • frequente rhinitis

  • ontsteking van de neusslijmvlies

  • sinusitis

  • droog slijmvlies

ISOTOON
HYPOTOON

De term "hypotoon" betekent letterlijk "met verminderde druk". Bij een hypotone neusspoeling is de mineralenconcentratie van de spoeloplossing lager dan die van de celvloeistof. Dit onevenwicht veroorzaakt een instroom van water in de cellen van het neusslijmvlies. De cellen zwellen snel op en daarmee ook het slijmvlies. Het spoelen van de neus met een hypotone oplossing veroorzaakt irritaties en wordt dan ook als zeer onaangenaam ervaren. 

​

Hypotone zoutoplossingen zijn volledig ongeschikt voor neusspoeling.

bottom of page