top of page
Wat kunt u doen bij allergie?

Van zodra allergische symptomen de kop opsteken, is snelle hulp gewenst. Profylaxe, m.a.w. blootstelling aan stoffen die een allergie uitlokken vermijden, kan eventueel in erge fasen verlichting brengen. Ook geneesmiddelen, zogenoemde antihistaminica, kunnen voor beterschap zorgen. Ze helpen echter alleen op korte termijn. Wie daarentegen duurzaam beterschap in zijn/haar allergie wil, moet de oorzaak ervan aanpakken – met hyposensibilisatie.

Profylaxe
  • Bij voedselallergieën is het nog relatief gemakkelijk om zich bewust niet bloot te stellen aan bepaalde allergenen. Mensen met voedselallergieën moeten bij de aankoop van voedingsmiddelen telkens de lijst van ingrediënten onder de loep nemen en geen allergie-uitlokkende stoffen eten.

​​

  • Bij inhalatieallergieën zoals hooikoorts, huisstofmijtallergie en schimmelallergie is dat dan weer helemaal anders. Profylaxe is in dat geval niet zo eenvoudig, want de allergenen vliegen in bepaalde seizoenen ongecontroleerd door de lucht. Bij pollenallergieën helpen de pollenkalender en de actuele pollenverwachtingen om het acute allergierisico in te schatten. In de andere gevallen is het zaak om voorzorgsmaatregelen te treffen. Veel tips kunnen helpen om in het dagelijkse leven de belasting te verminderen.

Medische hulpmiddelen

Als de allergieklachten bij inhalatieallergieën niet erg uitgesproken zijn, hoeven allergielijders niet meteen naar het medicijnenkastje te grijpen. In de plaats daarvan kunnen medische hulpmiddelen op basis van minerale zouten helpen om de symptomen in toom te houden.

​

Neusspoelingen met een neusdouche en natuurlijk neusspoelzout reinigen de luchtwegen en maken ze op natuurlijke wijze vrij van pollen. Hier geldt: Wie regelmatig zijn neus wil spoelen, kan bij het aanmaken van de spoeloplossing best een product kiezen dat ook bij langdurig gebruik goed wordt verdragen, bijvoorbeeld het Rhinicur® multimineraal neusspoelzout.

​

Neusspoelingen kunnen de neusslijmvliezen met zachtheid vrij maken van pollen of stof en zo op natuurlijke wijze de klachten verlichten. Net zoals bij geneesmiddelen worden ook met medische hulpmiddelen alleen de symptomen aangepakt. De allergie genezen, doen ze niet.

Symptomatische allergiebehandeling met geneesmiddelen

Topische geneesmiddelen worden uitsluitend uitwendig aangebracht en verlichten de klachten lokaal. Tot de topische geneesmiddelen behoren bijvoorbeeld neussprays, huidcrèmes, astmasprays of oogdruppels. Topische middelen werken vaak al na enkele minuten en hebben zo goed als geen bijwerkingen.

​

Systemische geneesmiddelen daarentegen worden in de vorm van een pil ingenomen of met een spuit geïnjecteerd. Ze werken – in tegenstelling tot topische middelen – in het hele organisme. Het effect is in de regel merkbaar na ongeveer een uur en houdt tot 24 uur aan.

​

Antihistaminica of cortisone blokkeren de receptoren van de boodschapper histamine en onderdrukken zo een allergische reactie. Het gebruik ervan bij allergiepatiënten is wijd verspreid en ze zijn uitsluitend verkrijgbaar in de apotheek. Cortisonepreparaten werken tegen de ontsteking. Bij lokale toepassing zijn de bijwerkingen eveneens gering.

Een hyposensibilisatie bestrijdt ook de oorzaak

De enige behandeling die ook de oorzaak van een allergie aanpakt, is de hyposensibilisatie, ook wel specifieke immunotherapie (SIT) of desensibilisatie genoemd. Hierbij worden allergiepatiënten gedurende een lange periode, meestal meerdere jaren, geringe hoeveelheden van het allergeen toegediend waarop hun lichaam allergisch reageert. De dosis wordt daarbij stapsgewijze verhoogd om het immuunsysteem aan de stof te laten wennen.

​

De desensibilisatie kan de overdreven reactie van het immuunsysteem duurzaam beperken en ook op lange termijn de levenskwaliteit verhogen. Bij verschillende allergieën, waaronder hooikoorts en allergieën tegen boompollen of graspollen, is een dergelijke behandeling al succesvol gebleken.

​

​

bottom of page