top of page
Wat is een kruisallergie?

Mensen met pollenallergie hebben ook niet zelden te kampen met een gevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen. Bij een zogenoemde kruisallergie of kruisreactie reageert het immuunsysteem op twee verschillende stoffen die qua structuur sterk op elkaar lijken. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat het afweersysteem niet alleen overdreven reageert op alsemstuifmeel, maar dat er ook na het eten van selderij, tomaten of paprika een allergische reactie ontstaat.

​

Kruisallergieën behoren tot de voedselallergieën die het meest voorkomen bij volwassenen. Ze komen bijzonder vaak voor bij allergielijders die reageren op zogenoemde vroegbloeiers zoals de hazelaar, de els en de berk. Doordat ze vaak samengaan met een pollenallergie worden ze ook wel pollengeassocieerde voedselallergieën genoemd.

Welke voedingsmiddelen lokken kruisallergieën uit?

Talrijke fruit- en groentesoorten, noten, peulvruchten en graansoorten kunnen kruisallergieën veroorzaken. Algemeen geldt: Hoe natuurlijker (onbewerkt) een voedingsmiddel is, hoe groter de kans dat het ook een allergische reactie uitlokt.

Hoe herkent u een kruisallergie?

Een kruisallergie uit zich in de regel in lichte en topicaal beperkte symptomen die zich enkele minuten tot twee uur na het eten van bepaalde voedingsmiddelen voordoen. Typische tekenen van voedselallergie zijn:

​

  • zwellingen en blaasjes op het mondslijmvlies (oraal allergiesyndroom)

  • jeukprikkel op de lippen, tong, het gehemelte, oren en keelholte

  • zwellingen, rode plekken en bultjes op de huid

  • netelroos

  • allergisch astma

  • snotteren, niesprikkel

  • bindvliesontstekingen

Wanneer treden de symptomen het vaakst op?

In enkele gevallen treden de symptomen van een kruisallergie alleen op wanneer ook het inhalatieallergeen hoogtij viert. In de herfst en de winter kunnen de betreffende voedingsmiddelen dan weer zonder bezwaar worden gegeten. In andere gevallen blijft de intolerantie een heel jaar door bestaan.

Hoe wordt een kruisallergie behandeld?

Ook bij voedselallergieën kan een "wachttijd" (waarin blootstelling aan het vermoede allergeen wordt vermeden) ervoor zorgen dat een allergische reactie zelfs niet uitbreekt. Als u weet welk voedingsmiddel de reactie uitlokt, dient u dat te vermijden. Bij groenten kan het al volstaan om het voedingsmiddel te koken, in plaats van het rauw te eten.

​

De acute tekenen van een kruisreactie worden – net zoals bij andere allergieën – symptomatisch behandeld, om de klachten te verlichten. Daarvoor bestaan er verschillende producten die zonder voorschrift verkrijgbaar zijn, bijvoorbeeld anti-allergica of ook neuszalf en neusdouches tegen het snotteren.

​

Voor een duurzame verbetering komt alleen een desensibilisatie of allergie-immunotherapie in aanmerking. Deze bestrijdt de oorzaak van de allergie.

​

​

bottom of page