Zwanger en verkouden
Wanneer een vrouw zwanger is, neemt haar immuunsysteem naast haar eigen bescherming nog een belangrijke taak op zich: de bescherming van de ongeboren baby. Voor de toekomstige mama betekent dat vaak dat ze vaker ziek wordt dan gewoonlijk. De reden hiervoor is simpel: Het immuunsysteem is volop bezig het ontkiemende leven te beschermen, en wordt daardoor helemaal in beslag genomen. Daarom is het voor virussen of bacteriën gemakkelijker om door de beschermende barrière van het lichaam te breken.
​
Vooral koppels die in verwachting zijn van hun eerste kindje maken zich snel zorgen om hun ongeboren kind wanneer de mama in spe continu verkouden of zelfs grieperig is. Maar maakt u zich geen zorgen. Ongeacht hoe slecht een zwangere zich voelt als ze verkouden is, haar baby is veilig beschermd tegen het virus. Hoge koorts, aanhoudend hoesten en tekenen van een echte griep zijn echter een gegronde reden om uit veiligheid een arts te raadplegen.
​
In principe moeten zwangere vrouwen proberen geneesmiddelen links te laten liggen en in de plaats daarvan de verkoudheid uitzieken en hun lichaam de nodige rust gunnen. Een verkoudheid geneest in de meeste gevallen ook zonder medische behandeling. Veel slapen, voldoende drinken en uw toevlucht nemen tot beproefde huismiddeltjes.
Het gevaar van secundaire infecties
Bij een virale verkoudheid hebben andere verwekkers, bijvoorbeeld bacteriën, het gemakkelijker om het lichaam binnen te dringen en daar schade aan te richten. In een dergelijk geval spreken artsen van een secundaire of superinfectie.
Een griep tijdens de zwangerschap behandelen
Wanneer zwangere vrouwen griep krijgen, is dat nog geen reden voor de ouders in spe om zich zorgen te maken. Ook in dat geval levert het immuunsysteem van de mama uitstekend werk en beschermt het het groeiende kind tegen de virussen.
Toch kan een mama in spe het door griep zwaar te verduren krijgen, bijvoorbeeld door
-
koorts
-
hoofdpijn
-
koude rillingen
-
uitputting
-
gebrek aan eetlust
​​
Bij een bijkomende bacteriële infectie kunnen antibiotica nodig zijn. Er bestaan antibiotica die volkomen veilig zijn voor zwangere vrouwen en baby's. Andere zijn dat dan weer niet. Daarom is het belangrijk dat u uw huisarts op de hoogte brengt van uw zwangerschap en van hoe ver die al gevorderd is.
Wanneer moeten zwangere vrouwen naar de dokter gaan?
Hun gezondheid en de gezondheid van hun baby zijn nu bijzonder belangrijk. Daarom geldt: Als u zich onzeker voelt en niet weet wat er scheelt en of het uw kind kan schaden, ga dan liever een keertje te veel dan te weinig naar de dokter.
Huismiddeltjes en natuurlijke medische hulpmiddelen tijdens de zwangerschap
Vele huismiddeltjes verlichten verkoudheidsklachten op volledig natuurlijke wijze en zonder bijwerkingen. Ook natuurlijke medische hulpmiddelen kunnen de klachten verlichten. Zwangere vrouwen wordt dan ook aangeraden zich hierover diepgaand te informeren en ook eens nieuwe dingen te proberen.
​
Stoominhalatie maakt een verstopte neus vrij. Maak de inhalatiemix met zachte additieven zoals zeezout, kamille (etherische olie) of venkel (als thee) om het lichaam zoveel mogelijk te ontzien. Ook zonder additieven werkt het inademen van warme waterdamp kalmerend voor geïrriteerde luchtwegen, dus die kunnen ook gewoon worden weggelaten. Zwangere vrouwen kunnen in ieder geval beter geen salie, tijm, kamfer, lavendel, eucalyptus en munt toevoegen.
Een aftreksel uit honing, citroen en warm water helpt tegen keelpijn en hoesten.
Natuurlijke medische hulpmiddelen op basis van zout, zoals van Rhinicur, kunnen worden gebruikt bij verschillende verkoudheidssymptomen om de klachten te verlichten.
Speciale keelpastilles, zoals Rhinicur® Bad Emser Pastilles zonder menthol, zijn ook geschikt voor zwangere en zogende vrouwen.