top of page
Wat is een neusverkoudheid?

De neus kriebelt, is verstopt of loopt constant – een neusverkoudheid, in het vakjargon ook wel rinitis genoemd, is een onaangename gast. Bij een neusverkoudheid raakt het neusslijmvlies ontstoken. Vervolgens zwelt het op en scheidt een waterig of etterig vocht af.

 

In de meeste gevallen gaat het bij een neusverkoudheid om een bijverschijnsel van een verkoudheid. Maar ook allergieën kunnen de oorzaak van de ontsteking zijn. Als de neusverkoudheid niet vermindert, kan dit tot een ontsteking van de bijholten leiden.

Oorzaken van een neusverkoudheid

Een neusverkoudheid is in de regel een acuut symptoom van een griepinfectie of wordt veroorzaakt door een allergie. De acute neusverkoudheid herkent u aan het feit dat die zich tegelijk met andere symptomen van een typische verkoudheid voordoet, bijvoorbeeld keelpijn, hoesten en lusteloosheid. Deze ziekte slaat vooral in de herfst en winter toe, maar ook in de lente en de zomer is een verkoudheid met snotteren mogelijk. De infectie ontstaat door verkoudheidsvirussen die zich via een druppelinfectie, bijvoorbeeld bij het hoesten of niezen, of via de zogenoemde contactinfectie – bijvoorbeeld wanneer u iemand de hand schudt – kunnen verspreiden. Bij het inademen of via de hand komen de virussen in de luchtwegen terecht.

​

​

Wanneer bomen en grassen in bloei staan en pollen in de lucht vliegt, hebben ook allergiepatiënten meer te kampen met een neusverkoudheid. Meestal beginnen de klachten op het einde van de winter of bij het begin van de lente Bij een allergische neusverkoudheid (allergische rinitis) gaat het om een inflammatoire afweerreactie tegenover ingeademde stoffen. Hooikoorts uit zich meestal door een constant lopende en jeukende neus, en rode en tranende ogen.

​

​

Vasomotorische rinitis


Wanneer een neusverkoudheid chronisch is en noch terug te voeren is op een verkoudheid noch op een allergie, kan er sprake zijn van een vasomotorische rinitis. Deze diagnose wordt meestal bij eliminatie gesteld. Indien de patiënt niet aan een verkoudheid lijdt en ook de allergietest geen uitsluitsel geeft, heeft de behandelende arts al een goed uitgangspunt voor de diagnose. Hoe deze neusverkoudheid ontstaat, is nog niet bekend. Het is echter waarschijnlijk dat het neusslijmvlies overgevoelig op bepaalde prikkels reageert.

Daartoe behoren:

  • extreme koude, droge of verstikkende lucht

  • temperatuurschommelingen, drukschommelingen

  • sterke geuren, zeer pikante/warme gerechten

  • extreem koude of warme drankjes

  • stress, moeheid, uitputting

Symptomen en verloop van een neusverkoudheid

De eerste symptomen van deze aandoening aan de luchtwegen zijn een brandend gevoel en jeuk. Door de infectie zwellen de neusslijmvliezen vervolgens op en wordt de vochtafscheiding gestimuleerd: de neus begint te lopen. In het begin is het vocht helder en waterig (loopneus). Later wordt de afscheiding gelig-groenig en viskeuzer.

​

Naast een lopende of verstopte neus kunnen bij een neusverkoudheid de volgende onaangename bijverschijnselen optreden:

​

  • Rode en tranende ogen

  • Verminderde reuk- en smaakzin

  • Prikkelhoest

 

Behandeling van rhinitis

De behandeling van een neusverkoudheid hangt samen met de oorzaak ervan. Een acute neusverkoudheid, die het symptoom van een verkoudheid is, verdwijnt in de regel vanzelf. Om ze draaglijker te maken en het herstel te ondersteunen, kunt u zich best wat ontzien en de symptomen met neussprays en neusdouches verlichten.

​

Als er tekenen zijn die op een echte griep of een ergere vorm van verkoudheid wijzen, raadpleegt u het best uw huisarts.

​

Dergelijke tekenen kunnen zijn:

  • de klachten houden langer dan twee weken aan

  • de afscheiding is groenig of bloederig 

  • koorts of hoofd- en gewrichtspijn

  • ademhalingsproblemen


De symptomen van een acute rinitis duren niet langer dan een tot twee weken. Men spreekt van chronische rinitis of neusverkoudheid indien het neusslijmvlies constant geïrriteerd en ontstoken is en de symptomen van de neusverkoudheid meerdere weken of maanden aanhouden.

bottom of page