top of page
Wat is een schimmelallergie?

Sporen liggen overal op de loer: wanneer schimmel een allergische reactie uitlokt
Bij een schimmelallergie reageert het menselijke immuunsysteem te hevig op sporen en schimmelfracties. De microscopisch kleine schimmelsporen zijn bijna overal aanwezig, in woonruimtes, maar ook in de vrije natuur en ze hangen bijna altijd in de lucht. Het is voor allergielijders dan ook zo goed als onmogelijk om contact met deze allergenen te vermijden.

​

Omdat schimmels bijna alomtegenwoordig zijn, kunnen ook de kenmerkende allergiesymptomen het hele jaar door optreden: allergielijders hebben af te rekenen met een loopneus, hoesten of zelfs astma wanneer de sporen in de lucht hangen, en allergische maagdarmklachten wanneer voedingsmiddelen door schimmel zijn aangetast.

Oorzaken van schimmelallergie

Schimmelsporen zijn praktisch overal te vinden: Binnen ontstaan ze in slecht geventileerde of vochtige ruimten, bijvoorbeeld in badkamers, slaapkamers, keukens of kelders. Typische bronnen voor schimmelvorming in woonruimtes zijn: vochtige muren, matrassen en beklede meubelen, houten betimmering, tegelmuren, vochtige plaatsen achter behang, luchtbevochtigers, potgrond van potplanten.

​

Een hoge luchtvochtigheid en warme temperaturen tussen 20 en 25 °C werken daarenboven schimmelvorming in de hand. Maar ook buiten, in tuinen of serres, of onder bomen, zijn massaal sporen aanwezig. Bijzonder hoge concentraties zijn te vinden op composthopen, bijeen gehoopte bladeren, stapels brandhout en onder loof.

Symptomen van schimmelallergie

Schimmelsporen worden overwegend via de ademhaling opgenomen. Daardoor komen de symptomen meestal tot uiting in de luchtwegen. Maar een schimmelallergie kan zich ook manifesteren aan de ogen.

​

Als vervallen voedingsmiddelen worden gegeten waarop zich al schimmel heeft gevormd, doen zich maagdarmklachten voor. Op de huid kunnen zich bovendien eczemen vormen of ze kan beginnen jeuken.

​

Mogelijke symptomen:

​

  • hoesten

  • snotteren of niesprikkel

  • jeukende, rode of tranende ogen

  • jeukende huid of eczemen

  • misselijkheid of braken

  • buikpijn, winderigheid of diarree

Behandeling van een schimmelallergie

Een allergie wordt gewoonlijk op verschillende niveaus behandeld. Eerst moet het contact met het allergeen zo veel mogelijk beperkt worden. Met een allergeen dat in verschillende concentraties bijna overal voorhanden is, is dat moeilijk. Wat wel concreet mogelijk is, is het beperken van bronnen van schimmels thuis en op het werk. Daarvoor moet bijvoorbeeld voldoende ventilatie worden voorzien en moet intensief werken in de tuin worden vermeden.

​

Daarnaast kan een neusspoeling de sporen uit de neus spoelen en de neusslijmvliezen reinigen. Wanneer een neusspoelzout zonder additieven wordt gebruikt, kan de neus ook regelmatig en gedurende langere tijd worden gespoeld en zo worden vrijgemaakt van schimmelsporen.
 

Eens de allergie is uitgebroken, kunnen antiallergica zoals bijvoorbeeld antihistaminica helpen om de klachten onder controle te krijgen. Ze bestrijden echter alleen de symptomen en zorgen niet voor genezing of langdurig beterschap. Bovendien zijn er ook bijwerkingen mogelijk.

TIPS
  • Ventileer woon- en kantoorruimtes vaak om een te hoge luchtvochtigheid te vermijden. De optimale luchtvochtigheid voor binnenruimtes ligt tussen 40% en 60%;

  • Laat geen keukenafval liggen en maak alle afvalbakjes regelmatig leeg.

  • Bewaar fruit en groenten in de koelkast en eet voedingsmiddelen zo vers mogelijk.

​

bottom of page