top of page
Verkoudheid - wat nu?

Een verkoudheid betreft een acute aandoening van de bovenste luchtwegen en is een van de vaakst voorkomende ziektes ooit. Ze wordt verwekt door virussen en uit zich in symptomen zoals keelpijn, hoesten, snotteren en heesheid. Gemiddeld twee tot vier keer per jaar krijgt een volwassene af te rekenen met een verkoudheid – vooral in de herfst en winter, het klassieke seizoen voor verkoudheden.

 

Daar het immuunsysteem van kleine kinderen nog niet volledig ontwikkeld is, hebben kinderen hier jaarlijks meer dan twee keer zo vaak me te kampen. Vooral in de eerste levensjaren loopt de kroost tien tot twaalf keer per jaar te hoesten en te snotteren. De symptomen van een verkoudheid nemen in de regel na drie tot zeven dagen vanzelf weer af. Dat betekent echter niet dat een verkoudheid niet ernstig hoeft te worden genomen. Wanneer een griepinfectie niet goed wordt uitgeziekt, kan ze tot ernstige gezondheidscomplicaties leiden.

Oorzaken van een verkoudheid

Het is een hardnekkige fabel dat verkoudheden zouden worden veroorzaakt door koude en nattigheid. Het klopt ook wel dat een vochtige koude, bijvoorbeeld doorweekte sokken en schoenen bij koude temperaturen, een verkoudheid in de hand kan werken.

 

Maar de echte oorzaak van een verkoudheid is een infectie met virussen. Met deze verkoudheidsvirussen wordt u bijvoorbeeld besmet via een zogenoemde druppelinfectie. Een tweede vaak voorkomende bron van virusoverdracht zijn deurklinken en andere plaatsen die vaak met de handen worden aangeraakt. 

Voorkomen is beter dan genezen
  • Vermijd grote mensenmassa's in besloten ruimtes

  • Was regelmatig de handen om te voorkomen dat de virussen zich verspreiden en worden overgedragen naar het gezicht. Vermijd tijdens het verkoudheidsseizoen zoveel mogelijk om iemand de hand te schudden

  • Zorg voor aangepaste kledij bij lagere temperaturen. Wie zich in laagjes kleedt, kan bovendien reageren op wisselende temperaturen. Vermijd bovendien koude voeten en doorweekte kleren

  • Ga ook bij koude temperaturen meermaals per week buiten in de frisse lucht wandelen. Ook douchen onder afwisselend koud en warm water en regelmatige saunabezoeken stalen het lichaam en kunnen het infectiegevaar verminderen.

  • Ventileer verwarmde ruimtes regelmatig kortstondig (stootventilatie)

  • Eet heel het jaar door veel groenten en fruit

Symptomen van een verkoudheid

Een verkoudheid kondigt zich gewoonlijk aan met een licht schrapend gevoel of pijn in de keel en slikproblemen. Dit wordt dan gevolgd door hoesten, snotteren, heesheid, hoofdpijn en lusteloosheid in alle denkbare combinaties. Ook lichte koorts is een gebruikelijk symptoom van een verkoudheid. Tegelijkertijd is een gestegen temperatuur een natuurlijk bestanddeel van de afweerreactie van het lichaam.

Behandeling van een verkoudheid

Een eenvoudige/complicatieloze verkoudheid geneest ook zonder dat ze behandeld wordt. Bovendien heeft het geen zin om antibiotica te nemen want die bestrijden alleen bacteriën. De gebruikelijke verwekkers van een verkoudheid daarentegen zijn virussen. De volgende maatregelen en medische hulpmiddelen kunnen echter helpen om de symptomen te verlichten en het lichaam te helpen bij het herstel:

  • Inhalaties met salie of etherische olie houden de luchtwegen vochtig en kunnen de hoestprikkel verlichten.

  • Neusspoelingen en neussprays maken de neus en bijholten vrij

  • Patiënten met een verkoudheid moeten veel drinken om ziekteverwekkers uit de keel weg te spoelen

  • Zuigpastilles helpen tegen keelpijn en een schrapend gevoel in de keel

  • Bij heesheid is het raadzaam uw stem te ontzien en de keel met een sjaal warm te houden

  • Zwangere en zogende vrouwen moeten heel goed opletten welke medische hulpmiddelen en huismiddeltjes ze bij een verkoudheid bij zichzelf en hun zuigelingen mogen gebruiken. De medische hulpmiddelen van Rhinicur bevatten als werkzame stof natuurlijk bronzout en kunnen – in zoverre niet anders is geïndiceerd – ook tijdens de zwangerschap en de borstvoeding worden gebruikt.

Verkoudheid of griep?

De termen griep en verkoudheid worden in het dagelijkse leven vaak door elkaar gehaald of als synoniem gebruikt. Maar het gaat hier om twee totaal verschillende aandoeningen. De volgende punten kunnen helpen om het onderscheid te maken:

​

Een verkoudheid kondigt zich sluipend aan. Bij griep (influenza) is dat helemaal anders: Griepsymptomen duiken over het algemeen zeer plotseling op. Ook hoge koorts, dus temperaturen vanaf 39 °C of zelfs meer dan 40 °C, is een duidelijk teken van een echte griep.


In tegenstelling tot een verkoudheid leidt griep tot zware hoofdpijn of gewrichtspijn.
Grieppatiënten hebben bovendien duidelijk meer te lijden onder lusteloosheid en moeheid

 

bottom of page