top of page
Griepinfectie bij kinderen
Oorzaken, symptomen en behandelingen

Meest voorkomende ziekte bij kinderen en jongeren.
Ze slaat meermaals per jaar toe: de verkoudheid. Terwijl volwassenen er gemiddeld twee keer per jaar door worden getroffen, krijgen kinderen wel tien keer af te rekenen met een griepinfectie. Hiermee is de verkoudheid de meest voorkomende ziekte bij kinderen en jongeren. De reden daarvoor is dat immuunsysteem van kinderen nog niet volledig is ontwikkeld en dat systeem wordt in de loop van het jaar door wel 200 verschillende verkoudheidsvirussen aangevallen.

Bij elk contact met een onbekende verwekker is het immuunsysteem in eerste instantie weerloos en heeft de verkoudheid vrij spel. Pas in de loop van de ziekte worden antilichamen aangemaakt die het kind in de toekomst beschermen tegen dit virus. Het kind wordt hier zo immuun tegen. Het duurt echter enkele jaren tot het immuunsysteem volledig ontwikkeld is.

 

Verkoudheidsverwekkers bij kinderen

In kinderdagverblijven, basisscholen en indoor speeltuinen wemelt het in het verkoudheidsseizoen van ziektekiemen, de verkoudheidsvirussen. Aangezien het om virussen gaat die verantwoordelijk zijn voor de vaak voorkomende griepinfecties is er op zich geen reden voor ongerustheid. Want een klassieke verkoudheid is weliswaar niet leuk, maar meestal wel onschuldig.
 

Verkoudheidssymptomen bij kinderen

Wanneer een kind verkouden is, zijn de eerste symptomen vaak moeheid en lusteloosheid. Andere symptomen die erbij komen, zijn:

 • snotteren inclusief lopende neus

 • hoesten

 • niesprikkel

 • keelpijn

 • hoofd- en gewrichtspijn

 • gebrek aan eetlust en

 • ademen door de neus is moeilijk

Het laatste symptoom is vooral vervelend voor de allerkleinsten, want zuigelingen ademen in de eerste maanden na de geboorte overwegend door de neus. Daarom voelen ze zich, wanneer hun neusje verstopt is, niet in hun sas en worden ze onrustig en huilerig. Neusdruppels, bijvoorbeeld van Emsan, kunnen de neus vrijmaken zodat de baby beter kan worden gekalmeerd.


Koorts bij verkouden kinderen
Kinderen hebben bij een verkoudheid duidelijk vaker koorts dan volwassenen. Dit is een zinvolle afweerreactie van het lichaam, want een stijgende lichaamstemperatuur zorgt voor een actiever metabolisme en afweersysteem. Toch kunnen ouders van zuigelingen beter onmiddellijk een arts raadplegen indien de baby koorts heeft of een lichaamstemperatuur van 39 °C en hoger.

 

Behandeling van verkoudheden bij kinderen

Om te genezen van een klassieke griepinfectie heeft u geen geneesmiddelen nodig. Medische hulpmiddelen kunnen echter wel de onaangename klachten verlichten. Zo kunnen bijvoorbeeld neusdruppels en neussprays op basis van mineraal zout bij zuigelingen en kinderen de neus vrijmaken en de geïrriteerde neusslijmvliezen kalmeren.

De neusdouche voor kinderen vanaf 3 jaar is een veilig en efficiënt systeem om ziekteverwekkers, virussen en schadelijke stoffen eenvoudig weg te spoelen. Suikervrije keeltabletten helpen kinderen die al op snoepjes kunnen zuigen zonder zich te verslikken, van hun keelpijn af.

Om ook de andere symptomen snel te verminderen en hun kroost er snel weer bovenop te krijgen, kunnen ouders de volgende tips ter harte nemen:

 • Zorg ervoor dat uw kind voldoende drinkt, want vloeistof houdt de stofwisseling aan de gang. Afhankelijk van hoe oud het kind is, kunt u het water, vruchten- of kruidenthee of vruchtensap laten drinken.

 • Vermijd dat de lucht in de kinderkamer te droog wordt, bijvoorbeeld door een vochtig doek over de verwarming te leggen. Waterbakjes aan de verwarming zijn hiervoor daarentegen niet geschikt, omdat ze een optimale voedingsbodem voor ziektekiemen vormen.

 • Zorg dat uw kind zich zelf voldoende rust gunt, ook wanneer het zich iets beter begint te voelen. Bij koorts is bedrust het beste advies.

 • Wanneer uw kind (opnieuw) eet, is de optimale kost licht en bijzonder rijk aan vitamines, mineralen en proteïnes. 

bottom of page