top of page
Allergie bij kinderen
Oorzaken, symptomen en behandelingen

Allergieën zijn geenszins het alleenrecht van jongeren en volwassenen. Steeds vaker lijden ook kinderen onder een al te hevige reactie van het immuunsysteem op eigenlijk onschuldige stoffen. Gezondheidsstudies laten vermoeden dat ongeveer een op vier of vijf kinderen aan een allergie lijdt, en deze trend neemt nog steeds toe.

​

Om te voorkomen dat hun kinderen later een allergie ontwikkelen, zijn er een aantal dingen waarop ouders kunnen letten. Vooral tijdens de zwangerschap en borstvoeding zijn er verschillende gezondheidstips die helpen allergieën te voorkomen. Anderzijds spelen ook de genen een rol bij het al dan niet ontstaan van een allergie. Een voorgeschiedenis van allergieën in de familie verhoogt de waarschijnlijkheid van een allergie.

​

Indien ouders vermoedelijke allergiesymptomen opmerken, kunnen ze het best met hun kroost naar de arts gaan. Want bij een vroege diagnose kan ook snel met een behandeling worden begonnen. Algemeen geldt: Hoe korter een allergiepatiënt aan zijn allergie lijdt, hoe groter de waarschijnlijkheid dat de behandeling aanslaat en ook op lange termijn succesvol is.

Oorzaken van allergieën bij kinderen

Bij een allergie gaat het om een verstoorde regeling van het immuunsysteem dat een gewone en ongevaarlijke substantie als vreemd beschouwt en er verkeerdelijk antilichamen tegen aanmaakt. Artsen hebben het in dit verband over een sensibilisatie (overgevoeligheid). De volgende keer dat het lichaam in aanraking komt met deze stof, beschouwt het immuunsysteem die dan als gevaarlijk en vallen de antilichamen de stof aan. Gevolg: De boodschapper histamine komt vrij en de klassieke allergiesymptomen zoals een lopende neus en jeukende ogen treden op.

​

In principe lokken dezelfde allergenen waarop volwassenen reageren, ook bij kinderen allergieën uit. Pollenallergieën zoals hooikoorts komen bijzonder vaak voor maar ook andere allergieën van de luchtwegen en talrijke andere uitlokkers zijn mogelijk, zoals bijvoorbeeld pollen, schimmels, huisstofmijten, dierenhaar of
substanties in voedingsmiddelen, bijvoorbeeld koemelk of kippeneiwit


Of een kind allergisch is, kan ook erfelijk bepaald zijn. Kinderen van wie een van de ouders aan een allergie lijdt, hebben tussen 20 en 40 percent kans op sensibilisatie. Wanneer beide ouders allergielijders zijn, is dat risico zelfs 2 keer zo groot.

Symptomen van allergie bij kinderen

Allergische reacties bij kinderen uiten zich in verschillende symptomen. Enkele daarvan lijken op de klassieke verkoudheidssymptomen, daarom is het belangrijk om heel goed op te letten. Vooral wanneer de klachten toenemen in bepaalde seizoenen, kan een allergie worden vermoed.

​

  • Mogelijke symptomen kunnen zijn:

  • Verstopte neus

  • Niesprikkel

  • Hoestaanvallen

  • Jeukende, rode, geïrriteerde ogen

  • Piepende ademhaling tot echte ademnood

  • Huidproblemen en jeukprikkel (neurodermitis)

  • Maagdarmklachten

​​

​

 

Allergie bij kinderen behandelen

De behandeling van een allergie heeft drie pijlers:

​

  1. de profylaxe, m.a.w. de poging om contact met het allergeen zoveel mogelijk te vermijdenten eerste

  2. de behandeling van de symptomen met geneesmiddelen 

  3. de hyposensibilisatie

​​

In de eerste stap na de diagnose moeten ouders dus proberen om hun kind weg te houden van de stof die de allergie uitlokt. Bij voedingsmiddelen is dat nog relatief gemakkelijk, bij pollen of schimmels daarentegen ligt dit al duidelijk moeilijker, daar die ook vaak binnen rondvliegen en daarom moeilijk te vermijden zijn. Als het kind allergisch is aan pollen, kan het helpen de pollenkalender erbij te nemen als u uw vakantie plant, het haar te wassen voor het slapengaan en de neusslijmvliezen met natuurlijke medische producten zoals neusdouches en neussprays op basis van zout te reinigen.

​

In de tweede stap kunnen antiallergische geneesmiddelen, bijvoorbeeld antihistaminica en antiallergica, gebruikt worden om de acute klachten te verlichten. Dat verlicht de dagelijkse klachten en laat een stevige en gezonde nachtrust toe. De symptomatische behandeling helpt echter alleen op korte termijn, voor beterschap op lange termijn zorgt ze niet.


In de derde stap moeten de ouders dus een allergoloog raadplegen in verband met een hyposensibilisatie (ook allergievaccinatie genoemd). Dit kan het verloop van de allergie positief beïnvloeden en de symptomen verminderen. De behandeling, ook specifieke immunotherapie genoemd, is geschikt voor kinderen van vijf jaar en ouder.

​

bottom of page