top of page
Wat is een pollenallergie?

Wanneer in de lente de natuur tot bloei komt, beginnen bij mensen met pollenallergie de ongemakken, zoals een loopneus, niesprikkel, jeukprikkel en rode en tranende ogen. Hooikoorts, ook wel pollenallergie genoemd, is niet alleen de meest voorkomende allergie in de geïndustrialiseerde landen, maar het is ook een typische volksziekte. 

 

Hooikoorts is een allergische reactie van het lichaam op de stuifmeeldeeltjes van bomen, struiken, grassen, graan en wildkruiden. Die reactie ontstaat omdat het immuunsysteem op zich onschadelijke pollen als gevaarlijk herkent. Daarop worden antilichamen aangemaakt, die bij de volgende blootstelling voor een allergische reactie zorgen, bijvoorbeeld een loopneus en jeukende ogen. Vooral in het voorjaar en in de zomer is de belasting hoog.


Zuiver medisch gezien, gaat het bij hooikoorts om een allergiegerelateerde ontsteking van het neusslijmvlies, een zogenoemde rhinitis. Het verschil tussen gewoon snotteren en deze ontsteking is vooral de uitlokker, namelijk pollen. Daarom wordt het ook wel pollinose (pollenkoorts) en pollenallergie genoemd.
 

Wat wordt verstaan onder een allergische neusverkoudheid?

Onder de term „allergische neusverkoudheid“ vallen allergische verkoudheden die veroorzaakt worden door allergenen in de lucht. Tot deze zogenoemde aëroallergenen behoren plantenpollen, huisstofmijten, schimmels en dierenhaar.

Oorzaken van hooikoorts

Hooikoorts treedt seizoensgebonden op, afhankelijk van de pollenconcentratie in de lucht. Wanneer welk pollen gewoonlijk in de lucht vliegen, is te vinden in de pollenkalender die bijvoorbeeld door de stichting Duitse Polleninformatiedienst wordt gepubliceerd. Wanneer precies de allergie-uitlokkende planten in bloei staan, hangt ook af van het weer en kan regionaal verschillend zijn binnen de deelstaten.

 

Het pollenseizoen begint wanneer de hazelaars en elzen hun hoogseizoen beleven, met name eind februari. Maar ook al in de voor- en nabloeiperiode kunnen er ongemakken ontstaan. Algemeen is de periode van april tot september het hoogseizoen voor hooikoorts. Bij zachte winters zorgen vroegbloeiers al voor klachten vanaf januari. Afhankelijk van het weer vliegen laatbloeiers nog tot in oktober in de lucht.
 

Bekende uitlokkers van hooikoorts zijn bijvoorbeeld de hazelaar, de els, de populier, de wilg, de es, de haagbeuk, de berk, de beuk, de eik, de den, verschillende grassen, smalle weegbree, rogge, de brandnetel, alsem en ambrosia. Het Pollennieuws geeft hooikoortslijders dagelijks actuele informatie over de pollenverdeling in de lucht. Dit helpt om activiteiten in open lucht en het gebruik van geneesmiddelen beter te plannen.
 

Symptomen van hooikoorts

Pollenallergie manifesteert zich op uiteenlopende manieren. Er zijn veel klassieke klachten waaronder mensen met pollenallergie te lijden hebben:

  • tranende, jeukende of gezwollen ogen of bindvliesontsteking (conjunctivitis) 

  • jeukende, lopende of verstopte neus en aanhoudende niesprikkel

  • hoesten of brandend gevoel of jeuk in de keel

  • moeilijke ademhaling tot ademnood

  • hoofdpijn

  • slaapstoornissen of algemene uitputting

  • koorts

​

Hoe lang de symptomen aanhouden en hoe ernstig ze zijn, hangt van verschillende factoren af. Relevant is de hoeveelheid pollen in de lucht, de individuele gevoeligheid en hoe lang een hooikoortspatiënt is blootgesteld aan het pollen.

Behandeling van hooikoorts

Om bij pollenallergie verlichting te brengen, zijn er geneesmiddelen, antihistaminica, die op korte termijn de symptomatische klachten afzwakken. Antihistaminica helpen over het algemeen erg snel, doordat ze de werking van de inflammatoire boodschappers blokkeren. Bijgevolg nemen de acute klachten af. Het innemen van antihistaminica levert echter voor allergielijders geen duurzame verbetering op, het geneesmiddel bestrijdt uitsluitend de symptomen van hooikoorts. Bovendien zijn er ook mogelijke bijwerkingen van antihistaminica bekend.

TIPS
  • Verzorg uw neusslijmvliezen en luchtwegen 's morgens en 's avonds met behulp van een neusdouche.

      Bij het spoelen van de neus worden de neusslijmvliezen zachtjes gespoeld en nat gemaakt, waarbij pollen, andere        allergenen en stof voorzichtig worden afgevoerd. Er bestaan speciale neusdouches die zelfs al voor kinderen                  vanaf 3 jaar geschikt zijn.

​​

  • De kledij die iemand met pollenallergie overdag heeft gedragen, heeft niets in de slaapkamer te zoeken, want pollen zet zich vast in de kledij.

 

  • Vergeet niet uw woonruimtes goed te ventileren wanneer de pollenconcentratie laag is. In de stad stijgt de pollenconcentratie 's avonds, op het platteland is dat 's morgens. Houd op die momenten ramen en deuren en ook de ramen van uw auto dicht.

bottom of page